Tämä vesiruutta on pumputon versio joka käyttää ahtopainetta hyväkseen tuupatakseen vettä sopivassa suhteessa polttoaineen sekaan.
Käytimme tiimissämme (5 autoa) kyseistä systeemiä vuosina -80 ja -81 katukiihdytysautoisssamme ja kisailimme mm legendaarisessa Hangon kiihdytyskisoissa. Kaarat olivat ahdettuja ja kahdessa oli ilokaasut.
Nykyään on saatavilla hyviä korkeapainepumppuja ym valmiita systeemeitäkin saatavilla ja ne ovat parempia koska vesi saadaan paremmin sumuksi niillä, mutta tässä tämä halpaversio joka on helppo rakentaa itse.
Aikaa on kulunut 24 vuotta siitä kun rakensimme näitä joten tekstissäni voi olla muistivirheitä. Joka tapauksessa perusperiaate tulee selväksi ja jokaisen itse on kaaralleen säädettävä sopivat seokset veden suhteen ym haettava sopivat suuttimet ja ahtopaineet vedelle.
Pari perusasiaa:
- Asenna suutin (josta vettä ruiskutetaan) coolerin ja kaasuläpän jälkeen. Jos asennat ennen cooleria on lopputulos se että vesi pisaroituu ja cooleriin muodostuu vettä. Tätähän emme hae.
- Käytä veden seassa etanolia tms sopivassa suhteessa, edesauttaa palamista jne.
Tarvittavat osat:
1. Ruostumaton tai alumiininen tms painetta kestävä säiliö.
2. T-haaraliittimiä.
3. Vettä ja etanolia kestävä suutin/suuttimet
4. Painetta kestävää letkua ja klemmareita
5. Rajapaineventtiili tai ohivuotoventtiili (ns turboruuvi)
6. 2 kpl:tta Takaiskuventtiileitä
Asennus:
-Tee kaasuläpän jälkeen (1. tästä lisää myöhemmin) suuttimelle sopiva kolo siten että vesisuihku/sumu on virtauksen suuntainen ja asenna suutin. Valitse pienin suutin mitä saat. Myrkkyruiskun suutinta nykyään käytetään ja itse niitä ostin vuosi sitten 2 kpl:tta coolerin ulkopuoliseen jäähdytykseen. Muistaakseni Keipe Oy tms Tuusulassa Sulan alueella niitä ainakin myy, Lauri muistanee firman nimen.
-Asenna vesisäiliö sopivaan paikkaan missä se saa jäähdytystä.
-Vedä painekotelolta tai ahtimelta letku vesisäiliön yläosaan ja laita väliin rajapaineventtiili tai ohivuotoventtiili. Tällä tulet ohjaaman painetta joka ohjaa veden määrää. Kokemus opetti sen että kys venttiili helpotti oikeiden vesimäärien säätämisen. Voi olla että tarvitset tähänkin takaiskuventtiilin jos otat paineen painekotelolta etkä ahtimelta(en muista).
-Vedä vesisäiliön alaosasta letku suuttimelle ja asenna takaiskuventtiili väliin. Takaiskuventtiili siksi ettei suutin "kuse" kun imu on päällä.
1. Kun asennat suuttimen kaasuläpän jälkeen on imu suurimmillaan kun läppä on kiinni. Tämä aiheuttaa sen että suutin saattaa kusta ja vettä lorottaa jos ei takaiskuventtiiliä ole. Jos asennat suuttimen ennen kaasuläppää tulee kaasuläpän akseli ym osat muuttaa sellaisiksi että ne kestävät vettä ruostumatta
Voit asentaa myös säiliölle tuloon paineventtiilin joka avautuu vasta määrätyssä paineessa eli vettä ei tule ennenkuin ns kovemmissa vedoissa. Testit osoittavat mitä tarvitset.
Mitä enemmän sumuksi veden saat sitä parempi. Tässä systeemissä on omat rajoituksensa sen suhteen, mutta omien kokemusten mukaan tämä oli toimiva homma. Meillä oli kovien ahtopaineiden ja puristusten vuoksi nakutus ja kansipahvin palamisongelmia jotka poistuivat vesiruutalla + käämilangalla kansipahvissa josta ehkä joskus myöhemmin.
Itse Arne Erola kiinnostui systeemistämme kun aikakortteja hänelle menimme esittelemään, ennen sitä ei kiinnostusta ollut muuten kuin myydä IHI:n ahtimia

Voitte arvata että oli työn ja tuskan takana vuonna -80 saada tietoa kun Suomessa ei kellään ollut kys systeemeitä vielä käytössä eikä nettiä ollut.
Keskustelua kehiin jotta systeemiä voidaan parantaa ja mahdollisimman moni sen saisi käyttöönsä, muistivirheitäkin saattaa olla kas kummaa.
Eikun säätämään.
Ps. Jos joku viittis piirtää kuvan sydeemistä se voisi helpottaa helppotajuista asiaa enemmän
